Training VII del projecte ClimEd
Setmana ClimEd a la URV: transformant dades climàtiques en solucions pràctiques
Formació ClimEd a la URV: transformant dades climàtiques en serveis útils
Del 7 a l'11 d'abril de 2025, la Universitat Rovira i Virgili ha acollit una setmana intensa de formació en el marc del projecte ClimEd, dedicada a l'anàlisi de dades climàtiques, el desenvolupament d'indicadors i la co-creació de serveis climàtics adaptats a sectors concrets. Aquesta formació ha reunit participants i experts d'arreu d'Europa per compartir coneixements i eines amb un enfocament pràctic i aplicat.
Dilluns: Indexs climàtics i aplicacions GIS
La jornada inaugural va començar amb les intervencions institucionals de l'Òscar Saladié (Degà de la Facultat de Turisme i Geografia) i d'Enric Aguilar, coordinador ClimEd a la URV, acompanyats de representants europeus del projecte. Tot seguit, es va introduir el concepte d'índexs climàtics amb una ponència d'Enric Aguilar, seguida d'una presentació sobre Climpact, una aplicació per calcular aquests índexs de manera senzilla. La jornada també va incloure una sessió sobre l'ús de sistemes d'informació geogràfica (GIS) en serveis climàtics i una pràctica on els participants van descarregar dades i van aplicar Climpact per començar a analitzar el clima de les seves regions.
Dimarts: Índexs sectorials i visualització interactiva
La segona jornada va centrar-se en la definició d'índexs sectorials adaptats a necessitats concretes com l'agricultura, el turisme o la salut. Els participants van treballar amb dades climàtiques per desenvolupar aquests indicadors i van començar a familiaritzar-se amb RStudio i Shiny, dues eines fonamentals per construir aplicacions interactives que permeten visualitzar la informació de manera intuïtiva i eficaç.
Dimecres i dijous: De les dades a la decisió
La segona meitat de la setmana va posar l'accent en la co-creació d'aplicacions Shiny que transformen dades climàtiques en informació útil per a la presa de decisions. Es va treballar per grups amb l'objectiu de desenvolupar prototips d'aplicacions centrades en les necessitats dels usuaris. A més, el dijous es va incloure una sessió sobre la relació entre els serveis ecosistèmics i les condicions ecològiques, destacant la interconnexió entre el clima i la sostenibilitat ambiental. La jornada va concloure amb la reunió del comitè de direcció del projecte.
Divendres: Presentació i reconeixement
El divendres, els diferents grups van presentar els resultats del seu treball, mostrant les aplicacions creades i l'impacte potencial que poden tenir en diferents sectors. La setmana va finalitzar amb la cerimònia de lliurament de certificats, tancant una experiència formativa intensa i enriquidora.
Aquest esdeveniment ha demostrat com les dades climàtiques, ben analitzades i comunicades, poden convertir-se en eines potents per l'adaptació i la resiliència davant el canvi climàtic. La col·laboració entre països, disciplines i perfils professionals ha estat clau per generar solucions útils i transferibles a la realitat dels territoris.